Vanaf juli 2021 verandert de belastingregeling voor goede doelen in Vlaanderen. Schenken en nalaten aan goede doelen wordt belastingvrij gemaakt en de ‘vriendenerfenis’ ziet het licht, schrijft de Belgische publieke omroep VRT.
De regering wil het aantrekkelijker maken om na te laten of te schenken aan een goed doel. Op dit moment betalen Belgen 5,5 procent belasting voor een schenking, en 8,5 procent over een erfenis. In beide gevallen wordt het tarief volgend jaar naar nul gebracht.
Daarnaast maakt de regering ook werk van de zogenaamde ‘vriendenerfenis’. Minister van Financiën Matthias Diependaele: ‘We maken het mogelijk om een deel van je erfenis na te laten aan een ‘beste vriend’ aan het tarief van de eerste graad. Dat is drie procent, in plaats van 25 procent, over de eerste 15.000 euro. Het maximum netto voordeel bedraagt dan 3.300 euro.’
Schenking als manier
Met de nieuwe belastingregels vervalt ook de mogelijkheid om via nalatenschappen belastingen te omzeilen. Bij een nalatenschap aan familieleden gecombineerd met een goed doel, zouden via de bestaande regelgeving familieleden meer ervaren dan wanneer ze ‘gewoon’ zouden erven. Een complexe constructie die tot voor kort gedoogd werd door de Belgische regering.
‘De gift aan het goede doel diende vaak louter om de erfbelasting voor de verre familie of een goede vriend maximaal te beperken. Dat druist in tegen de geest van het systeem’, aldus Diependaele tegen VRT NWS.
Sector reageert voorzichtig positief
Welk effect de veranderingen precies hebben, is nu nog niet te zeggen. Het zou kunnen dat mensen minder naar het goede doel kijken bij het afsluiten van een nalatenschap, omdat het fiscale voordeel verdwenen is. Aan de andere kant hoeven nonprofits geen belastingen meer te betalen. Vanuit de sector zijn de eerste geluiden relatief positief. Het Rode Kruis Vlaanderen ‘juicht toe dat naast de erfenissen ook de schenkingen belastingvrij zullen zijn’. Kankerbestrijdingsorganisatie Kom op tegen Kanker is blij dat het systeem waar misbruik van werd gemaakt nu verdwijnt en ziet nieuwe kansen. Dierenrechtenorganisatie Gaia, die soms meer dan de helft van de inkomsten uit erfenissen verkrijgt, zegt dat ‘het verschil tussen 8,5 procent en nul procent erfbelasting meer dan gunstig is’.