Door de coronacrisis lopen Nederlandse goede doelen miljoenen euro’s mis. Dat zegt de directeur van branchevereniging Goede Doelen Nederland Margreet Plug tegen het Financieele Dagblad. In april zou het volgens GDN-leden al gaan om tien tot dertig procent minder dan normaal. ‘Het gaat dan al gauw om tientallen miljoenen.’
Twee belangrijke pilaren waar fondsenwervers op steunen zijn de huis-aan-huis collecte en de grote (sport)evenementen. Vaak worden er op die manier hoge bedragen binnengehaald. Met de coronacrisis bleek langs de deuren gaan niet mogelijk, en ook ging er een streep door grote fondsenwervende evenementen. Zelfs nu Nederland langzaam van het slot gaat, kunnen zulke gebeurtenissen nog geen doorgang vinden. ‘Het is daarom moeilijk om nu al te zeggen wat het uiteindelijke verlies aan inkomsten zal zijn,’ aldus Plug.
Televisieprogramma Radar vroeg twee van Nederlands’ grotere goede doelen, KWF Kankerbestrijding en Natuurmonumenten, naar hoe zij de laatste maanden hebben beleefd. KWF zegt enkele tientallen miljoenen aan inkomsten mis te lopen, mede omdat het Alpe d’Huzes af moest gelasten (al was de opbrengst uiteindelijk nog relatief omvangrijk). Natuurmonumenten haalde 2,3 miljoen minder op, doordat er minder geld binnenkwam vanuit vergunningen, evenementen, fondsenwerving en verhuur van gebouwen. Tegelijkertijd waren de kosten voor de natuurorganisatie ook lager door de maatregelen en de anderhalvemetersamenleving, vertelt een woordvoerder aan Radar.
Kansen
Fondsenwervende organisaties zijn geforceerd om andere paden te bewandelen. Sommige evenementen, en zeker de collectes, konden online gehouden worden. Mensen hebben meer tijd vrij om, vanuit huis, in actie te komen voor een goed doel, en ook bedrijven doen vaker grote donaties.
Radar benadrukt ook de relevantie van goede doelen in de coronatijd, dan wel omdat hun missie direct samengaat met de bestrijding van een pandemie, of omdat er nieuwe missies op touw worden gezet specifiek tegen het virus en de gevolgen.
Herstel
Vrij zeker is dat de inkomsten van goede doelen lager uit zullen vallen dan andere jaren, maar de kans bestaat ook dat de vervroegde digitalisatie van processen op termijn zijn vruchten afwerpt. Veel zal afhangen van het economische herstel, of of er een tweede golf coronabesmettingen komt.
‘Veel mensen zijn enorm op zichzelf teruggeworpen, eenzaam, hun baan kwijtgeraakt, in de schulden geraakt,’ stelde Plug eind mei. ‘Dan is saamhorigheid en de bereidheid om elkaar te helpen van groot belang. En dat zijn nou net de kenmerken van goede doelen.’