Er wordt in deze crisistijd een groot beroep gedaan op de goededoelensector. Het Rode Kruis heeft een enorme hulpoperatie opgezet, Sanquin zamelt bloedplasma in, ontwikkelingshulpgroepen maken zich hard voor vluchtelingen en mensen in een zwak gezondheidssysteem en (mentale) gezondheidsorganisaties doen op allerlei manieren aan voorlichting. Toch maakt het merendeel van de goede doelen zich zorgen over de toekomst, blijkt uit een ‘quick scan’ van Goede Doelen Nederland onder haar leden.
Inkomstendaling
Liefst tachtig procent van de respondenten geeft aan nu al geconfronteerd te zijn met een terugloop van de inkomsten, terwijl drie op vier organisaties (77 procent) vreest voor de continuïteit van het werk dat zij doen. De meeste goede doelen verwachten een inkomstendaling van tien tot dertig procent op basis van hun begroting voor 2020. De schade loopt na een maand ‘intelligente lockdown’ al in de tientallen miljoenen euro’s, en kan oplopen tot ongeveer 240 miljoen als de coronacrisis het hele jaar aan zou houden, berekende actualiteitenprogramma EenVandaag woensdagavond in een item over de goededoelensector.
EenVandaag sprak in haar item met GDN-directeur Margreet Plug: ‘Uiteindelijk gaat het natuurlijk niet direct om de inkomsten, maar om het werk dat de goede doelen doen en waar ze dus ook die middelen voor nodig hebben.' De impact die de coronacrisis op de sector heeft valt nu nog niet te zeggen. 'Het is heel lastig om nu al in te schatten waar de coronacrisis toe leidt, het zal heel erg afhankelijk zijn van de tijd hoe lang het duurt,' zegt Plug.
Werkgelegenheid en onderzoek
Naast de dalende inkomsten zullen goede doelen ook moeten improviseren op gebied van werkgelegenheid en doelbesteding. Tweederde van de respondenten vreest dat de coronacrisis gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid bij hun organisatie; tijdelijke contracten worden niet verlengd, ZZP-opdrachten stopgezet en openstaande vacatures niet ingevuld.
Driekwart zegt dat hun doelbesteding onder druk komt te staan. Onderzoeksprojecten worden uitgesteld of stopgezet en nonprofits krijgen moeite met het leveren van hulp aan kwetsbaren.
‘Gelukkig krijgen goede doelen ook hartverwarmende steunbetuigingen. Wij roepen Nederlanders op, als het kan, vooral te blijven doneren, zodat goede doelen hun werk kunnen blijven doen’, aldus Margreet Plug.
TV en radio
Actualiteitenprogramma EenVandaag wijdde deel van de uitzending aan de gevolgen van de coronacrisis voor goede doelen. De uitzending is via deze link te bekijken (het item begint op 14 min 51).
Margreet Plug stond woensdag ook Susanne Bosman van Radio 1 te woord:
Goede doelen komen in de problemen, omdat de inkomsten teruglopen door de coronacrisis. Het gaat om miljoenen. 'Grote activiteiten kunnen niet doorgaan en collecteren kan nu ook niet', legt Margreet Plug, directeur van Goede Doelen Nederland (@GoedeDoelen_nl), uit in @Eenvandaag. pic.twitter.com/j7UEIxDvyJ
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) April 8, 2020