Het is weer zover: volgende week dinsdag (3 maart) valt de volgende editie van het Vakblad fondsenwerving op je deurmat. Vanaf dat moment zijn onze artikelen natuurlijk ook weer online te lezen! Met deze maand: veel nieuws over de Vakdag, een interview met de directeuren van Goede Doelen Nederland en Nederland Filantropieland en alles wat je verder van ons gewend bent: mooie impactverhalen, scherpe opinie en artikelen over creatieve fondsenwerving.
- Deze editie is er veel aandacht voor de Nationale Vakdag fondsenwerving, die 26 maart wordt gehouden in Amersfoort. Nu kunnen we een greep uit het programma bieden, vol (inter)nationaal gewaardeerde sprekers in de sector. Daarnaast introduceren we het brancheplein; de plek waar brancheverenigingen en opleiders een uitgebreid programma verzorgen. Heb jij je kaarten al?
- De activiteiten van Nederland Filantropieland worden op termijn ondergebracht onder de vlag van Goede Doelen Nederland, werd eind januari bekend. Er ontstaat dan één brancheorganisatie voor de inrichting en positionering van de fondsenwervingssector. Een ingrijpende verschuiving in het filantropische landschap en daarom tijd voor een kopje koffie met de directeuren van beide organisaties: Margreet Plug (GDN) en Marc Petit (NLFL).
- Natuurmonumenten gaat na acht jaar stoppen met haar jaarlijkse collecte. Een logische beslissing als je kijkt naar de recente jaarverslagen, maar toch een stap die niet te onderschatten is. Vakblad fondsenwerving voelt Barbara Hellendoorn, manager Marketing & Communicatie bij de natuurorganisatie, aan de tand over de beslissing: ‘Onze vrijwilligers zijn liever betrokken bij de natuur’
- Roelant Reizevoort en Michiel van Dijk begonnen in 2015 FAIRSHARE Nederland, de eerste Nederlandse organisatie in dertig jaar die een loterijvergunning heeft weten te verwerven. Themaloterij ‘Lot of Happiness’ richt zich op het verbeteren van het lot van kinderen en is voorlopig de enige loterij, maar hun plannen voor de toekomst zijn groot (native content)
Verder kan je ook deze editie weer een editorial van hoofdredacteur Jaap Zeekant, een column van Jeroen Talens en nieuwsrubriek Kort en Goed verwachten.
Gemist?
Lees in de tussentijd het beste uit het vorige blad en online:
- Fondsenwerver Linda Hummel zet zich met hart en ziel in voor AMREF Health Africa, het internationale hoofdkantoor van Amref Flying Doctors. Zij geeft haar visie op de sector in de serie ‘Fondsenwervers over fondsenwerving’, en vertelt meteen over de inspirerende werkwijze van AMREF Health Africa: ‘We bieden Afrikaanse oplossingen voor Afrikaanse problemen’.
- Moeten goede doelen meer luisteren naar hun achterban? Het komt steeds vaker voor en de resultaten zijn positief: de donateur is meer betrokken bij het doel en de doelgroep kan op een doelgerichte manier haar eisen en wensen realiseren. Twee organisaties hebben die aanpak omarmd: het Longfonds en World Vision.
- De non-profit sector staat op haar achterste benen nu veel banken hun vermogende klanten een negatieve spaarrente in rekening brengen. Geld betalen voor sparen is voor iedereen vervelend, zeker ook voor goede doelen. Maar ANBI's moeten niet vragen om een uitzonderingspositie, schrijft Jordan van Bergen in een opiniestuk. Deze status is er alleen gekomen om fiscale voordelen te krijgen, maar wordt nu meer en meer als een kapstok gezien waar van alles aan opgehangen kan worden.'
- Zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ is kort na publicatie al een bestseller. Schrijver en historicus Rutger Bregman (o.a. bekend van zijn inbreng tijdens de conferentie in Davos in 2019) vindt dat goed doen besmettelijk kan werken. Wie goed doet, goed ontmoet als wervingsmethode? Lekker lezen met een vleugje psychologie: het boek is een must-read voor fondsenwervers, schrijft redacteur Joëlla.