Nederlandse donateurs geven het liefst aan een kleinschalig doel in eigen land, blijkt uit verzamelde data rond de Donatietest van het CBF, Toezichthouder Goede Doelen, die door ongeveer 3.000 mensen is geraadpleegd.
De Donatietest is een hulpmiddel van de toezichthouder CBF om de donateur te helpen kiezen tussen Erkende goede doelen. Dat zijn er inmiddels meer dan zeshonderd. Aan de hand van een aantal korte vragen toont de Donatietest een selectie Erkende Goede Doelen die bij de antwoorden van de respondent passen. De donateur wordt bijvoorbeeld gevraagd of ze een Nederlands of internationaal goed doel, of een grote of een kleine organisatie zoeken. Ook kan de respondent kiezen voor een sector waar ze aan willen geven.
Ongeveer zestig procent van de mensen zoekt naar een goed doel binnen Nederland. Kleinschalige organisaties genieten over de hele linie genomen de voorkeur: 68 procent verkiest een klein doel (met inkomsten tot een half miljoen euro), en binnen Nederland zelfs 73 procent.
De respondenten van de Donatietest kiezen het vaakst voor Erkende goede doelen in de gezondheid (24 procent), maar ook Internationale Hulp en Mensenrechten (21 procent), Dieren (18 procent) en Welzijn (ook 18 procent) zijn sectoren die vaak worden gekozen. Binnen Nederland staat de sector gezondheid met 31 procent bovenaan, bij de internationale goede doelen kiest bijna de helft voor een goed doel in de sector Internationale hulp en Mensenrechten (48 procent), vooral in Afrika.
60 procent van respondenten geeft het liefst aan een in Nederland actief goed doel
Zelf de donatietest doen?
Ga naar de Donatietest van het CBF: donatietest.geefgerust.nl