De internationale fondsenwerversdenktank ‘Rogare’ (Latijns voor ‘vragen’) heeft een project gelanceerd om seksuele intimidatie en geweld in de sector in kaart te brengen. De onderzoeksresultaten zullen niet in één officieel persbericht worden gepresenteerd, maar met enige regelmaat op het Critical Fundraising blog van Rogare geplaatst worden.
Breed onderzoek
Het project heeft een aantal hoofddoelen. De denktank hoopt bovenal vragen en problemen te verzamelen om zo te identificeren waar de gaten in de kennis zijn; in het bijzonder die problematiek die zich vooral in de fondsenwervingssector voordoet. Tegelijkertijd wil Rogare extra aandacht besteden aan de gehanteerde terminologie, vroegere onderzoeksresultaten en -theorieën bundelen en op zoek gaan naar de input van fondsenwervers die op dit moment actief zijn. Uiteindelijk wil het onderzoeksteam discussies en gesprekken aan de gang brengen die de problematiek productief kunnen gronden.
‘We zijn er niet om definitieve antwoorden te geven, maar om het bewustzijn van de problemen te verhogen, betere gesprekken en discussies op basis van feitelijke kennis aan te moedigen, en om de mensen die verandering willen realiseren op de meest effectieve manieren te wijzen,’ aldus Caoileann Appleby, lid van Ierse fondsenwerversagentschap Ask Direct. Appleby is namens Rogare de leider van het project.
Meehelpen aan het onderzoek van Rogare? Vul de enquete over 'donateurdominantie' in
‘Genderproblematiek in fondsenwerving’
De eerste bijdragen zijn ondertussen op het blog Critical Fundraising te vinden. Daarin probeert Appleby, in samenwerking met een aantal collega’s, het project te contextualiseren. In de eerste blogposts gaat het onder andere over de terminologie die Rogare hanteert en gevallen van seksuele intimidatie.
Uit een recente enquête van het tijdschrift The Chronicle of Philantropy blijkt dat een kwart van de vrouwelijke fondsenwervers wel eens seksueel geïntimideerd is tijdens het werk, schrijft Appleby. ‘Tegelijkertijd blijkt uit de resultaten van die enquête dat 93 procent van de fondsenwervers graag een zero-tolerance beleid tegen seksuele intimidatie ziet. Maar meer dan de helft van de slachtoffers is niet tevreden met de manier waarop hun klacht afgehandeld werd. Daaruit blijkt dat we nog een lange weg te gaan hebben.’
Toekomstige blogposts zullen verder ingaan op het carrièrepad van fondsenwervers, leiderschap, zichtbaarheid en feministische ethiek in de fondsenwervingssector, de loonkloof, de ‘vervrouwelijking’ van het beroep en donateurdominantie.
Donateurdominantie
Dat laatste onderwerp staat al langer op de agenda. In februari lanceerde Rogare een survey om de machtsverhoudingen tussen fondsenwerver en donateur te onderzoeken. De directeur van Rogare, Ian MacQuillin, riep in de eerste editie van Vf van deze jaargang ook Nederlandse fondsenwervers op om de survey in te vullen. Dat kan nog steeds: het invullen van de Engelstalige survey duurt ongeveer 15 minuten.