Op 14 februari 2018 krijgt Lillianne Ploumen de Machiavelliprijs voor het initiatief SheDecides, dat zij als minister van Ontwikkelingssamenwerking in 2017 vlak voor het einde van haar ministerschap nam.
Op 14 februari 2018 krijgt Lillianne Ploumen de Machiavelliprijs voor het initiatief SheDecides, dat zij als minister van Ontwikkelingssamenwerking in 2017 vlak voor het einde van haar ministerschap nam.
Het initiatief SheDecides ontvangt de prijs aldus de jury "Omdat deze beweging in een recordtempo bijna 400 miljoen euro bij elkaar heeft gebracht voor het recht van vrouwen en meisjes over de hele wereld om zelf te kunnen beslissen of ze kinderen willen, wanneer en met wie. Binnen nog geen zes weken ontstond er een wereldwijde beweging van landen, fondsen en particulieren ten faveure van het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en meisjes’, aldus het juryrapport. SheDecides is in alle opzichten een verschijnsel van deze tijd. Het is een beweging waarbij grenzen tussen overheden, NGO’s, fondsen en particulieren vervagen. Een beweging met communicatie als belangrijkste hulpbron, bepalend voor het succes ervan. Nog nooit is de internationale bijval voor een Nederlands initiatief zo snel zo groot geweest. Initiatiefneemster Lilianne Ploumen, voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking, is met haar zelfbewuste vastbeslotenheid zelf ook een wonder van communicatie. Zij hield de ogen op de bal om te voorkomen dat vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden op achterstand zouden worden gezet".
Ploumen daarover in Vakblad Fondsenwerving vorig jaar:
"Het was een actie in reactie op het besluit van de nieuwe Amerikaanse president begin dit jaar om zwaar te bezuinigen op family planning in ontwikkelingslanden. In vijf weken tijd werd 181 miljoen euro bijeen gebracht voor het doel: wereldwijd vrouwen en meisjes steunen in hun zelfbeschikkingsrecht, zodat ze zelf kunnen bepalen of en wanneer ze kinderen willen krijgen, en met wie. Waardoor ze ook minder vaak uitgehuwelijkt worden en naar school kunnen gaan. Het mooie is dat het initiatief breed wordt gedragen door 55 landen. Niet alleen Duitsland en Denemarken, maar ook landen als Tsjaad, Ethiopië en Colombia, waar deze problematiek nog aan de orde van de dag is. Het geld komt van regeringen en ngo’s, maar ook van vermogensfondsen en burgers die donaties deden. Er wordt geen aparte organisatie voor opgericht, we werken met bestaande maatschappelijke organisaties die al ervaring en een netwerk hebben in de regio’s zelf.”
De prijs die jaarlijks wordt toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie, wordt uitgereikt door Marja Wagenaar, voorzitter van de Stichting Machiavelli in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Emily Bell, professor en founding director bij het Tow Center for Digital Journalism aan Columbia’s Graduate School of Journalism, Columbia University in New York (USA), houdt voorafgaand aan de prijsuitreiking de Machiavellilezing 2017, getiteld ‘The Global Crisis of Local News’.
Bron: Stichting Machiavelli