Nederland telt zo’n 25.000 sportverenigingen en ongeveer de helft te maken heeft met dalende inkomsten. De energierekening is een grote kostenpost. Via simpele maatregelen kan de rekening tot duizenden euro’s omlaag.
Landelijk kunnen sportverenigingen met elkaar jaarlijks 20-30 miljoen euro besparen, blijkt uit kwalitatief onderzoek van Nuon. Echter kosten de maatregelen om deze energiebesparingen te realiseren geld, en dat is meestal niet geschikbaar. Om een aantal clubs te helpen, gaat vandaag de Nuon Club Competitie van start.
Clubs die in aanmerking willen komen, kunnen vanaf vandaag meedoen met de Nuon Club Competitie. Daarin kunnen sportverenigingen een bedrag ter hoogte van de jaarlijkse energierekening winnen om te investeren in energiebesparing en duurzame energie. Onder meer Kim Lammers, voormalig hockey-international, en sportjournalist Toine van Peperstraten zitten in de jury van deze landelijke wedstrijd.
Stemmen op het beste idee
In de Nuon Club Competitie gaan sportclubs uit heel Nederland met elkaar de strijd aan om het bedrag ter hoogte van de energierekening van afgelopen jaar te winnen. Leden van verenigingen kunnen hun creatieve ideeën om energie te besparen insturen. Een jury maakt in november een eerste selectie op originaliteit. Het publiek bepaalt vervolgens de winnaar in december. Negen verenigingen met de meeste stemmen winnen een bedrag ter hoogte van hun energierekening van afgelopen jaar. De winnaars krijgen vervolgens een energieadviseur op bezoek en ontvangen prijzengeld, te investeren in maatregelen om de energierekening van de vereniging te verlagen. De clubs hoeven geen klant van Nuon te zijn om mee te doen aan de wedstrijd.
Jury Nuon Club Competitie
Kim Lammers en Toine van Peperstraten vormen samen met Peter Smink, CEO van Nuon, en twee energieadviseurs de jury die een eerste selectie van de inzendingen maken. Kim Lammers maakte deel uit van het hockeyteam dat in 2014 WK-goud veroverde in Den Haag. “Als sportverenigingen aan de slag gaan met energiebesparing kunnen ze de energierekening enorm verlagen!”, stelt ze. “Ik vind dit een heel belangrijk thema omdat hierdoor extra geld beschikbaar komt voor de sport en omdat het bijdraagt aan een beter milieu. Daarom zit ik graag in de jury. Ik roep clubs op om mee te doen: laat deze kans niet lopen en laat met een creatief idee zien waarom jouw vereniging dit geld verdient!
Meedoen?
Meedoen met de competitie kan door je hier, voor 17 november in te schrijven.
Belangrijkste Conclusies Onderzoek
- Bij ongeveer 70% van de sportvereniging met een eigen accommodatie kan via eenvoudige maatregelen minimaal 10% worden bespaard op het gebruik van aardgas en elektriciteit.
- Het betreft maatregelen die in 4-5 jaar zijn terug te verdienen.
- Gemiddeld is het besparingspotentieel van een investering a € 10.000,- 10-15%.
- Alle verenigingen samen kunnen per jaar 20-30 miljoen euro besparen op energiekosten. Uitgangspunten:
- 17.250 verenigingen hebben een eigen accommodatie
- 12.500 verenigingen kunnen via eenvoudige maatregelen de energierekening verlagen
- Uitgaande van een investering van € 10.000 wat resulteert in een gemiddelde besparing van 12,5% per jaar
Bron: Nuon