Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten geschreven door Marijn Thijs
-
Afrikaanse ngo’s te afhankelijk van internationale financiers
Afrikaanse non-profits zijn vaker en ‘overweldigend’ afhankelijk van internationale financiers, waarschuwen de filantropische consultants van Bridgespan. Negentig procent van de Keniaanse, Nigeriaanse en Zuid-Afrikaanse ngo’s in het onderzoek ontving hun eerste substantiële subsidie van een niet-Afrikaanse financier.
-
Personalia: Max van Engen, Getlin Visser, Souhail Haouari
In onze rubriek Personalia volgen we de carrièrestappen van mensen in de goededoelensector. Met aan het begin van 2025: Max van Engen (De Nieuwe Kerk | H'ART Museum), Getlin Visser (Stichting Vier het Leven) en Souhail Haouari (Social Response).
-
Rogare: ‘Focus op schade van ‘vervuilde’ donaties, niet op de waarden van de donateur’
Nieuw onderzoek van fondsenwervingsdenktank Rogare en het Britse Chartered Institute of Fundraising (CIOF) stelt dat goede doelen ethische beslissingen over donaties beter kunnen baseren op mogelijke schade dan op een waardenmatch met de donateur. In het whitepaper Take it or Leave It: The Ethics of Gift Acceptance and Refusal pleiten de onderzoekers voor een andere benadering bij het accepteren of weigeren van giften.
-
Kabinet wil Erfgoedwet herzien
De ministerraad heeft besloten om de in 2016 ingevoerde Erfgoedwet aan te passen om historische elementen van waarde beter te beschermen. Het voorstel voor een aanpassing van de wet kwam van minister Eppo Bruins (NSC, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). In de eerste plannen rept de ministerraad over digitalisering, toegankelijkheid en het voorkomen en verhelpen van schade aan erfgoed.
-
Laatste Vakblad fondsenwerving van 2024 verschijnt dinsdag 17 december
Volgende week dinsdag, op 17 december, verschijnt het vierde en laatste nummer van het Vakblad fondsenwerving van 2024. Rond de jaarwisseling en begin januari zullen alle stukken uit het blad ook weer online verschijnen. Met deze keer: in acht stappen naar een succesvolle AI-pilot, interviews met filantroop Alexander Ribbink en BIMHUIS-directeur Mijke Loeven, en zijn non-profits de kunst van het bouwen van bewegingen verloren?
-
Meerderheid sportverenigingen vreest de toekomst
De conclusies van het recentste onderzoek van het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) zijn zorgwekkend voor de Nederlandse amateursportwereld: meer dan de helft van de sportverenigingen maakt zich zorgen over de toekomst en het voortbestaan van de club. De verenigingen kampen onder meer met hoge energiekosten, weggevallen subsidies en hoge huur van accommodaties, schrijft het AD. Ook lopen bestuurders persoonlijk risico voor fouten die bij de club worden gemaakt.
-
Nederlands Openluchtmuseum wint VriendenLoterij Museumprijs 2024
Het Nederlands Openluchtmuseum heeft de VriendenLoterij Museumprijs 2024 gewonnen. Het museum ontvangt 100.000 euro en gaat daarmee een jaarlijks festival in het teken van immaterieel erfgoed organiseren. Het Arnhemse museum kreeg meer stemmen dan Maritiem Centrum ‘Abraham Fock’ in Hollum (Ameland) en het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven.
-
Afghaanse Nila Ibrahimi (17) winnaar Internationale Kindervredesprijs
De Afghaanse tiener Nila Ibrahimi is de winnaar van de twintigste Internationale Kindervredesprijs. De 17-jarige werd erkend voor haar moedige inzet voor de rechten van meisjes in Afghanistan. Ze ontving de prijs afgelopen dinsdag in de Nieuwe Kerk te Amsterdam uit handen van de Jemenitische Nobelprijswinnaar Tawakkol Karman.
-
Klimaatzaak: geen extra verplichting CO2-afbouw Shell na hoger beroep
Het gerechtshof in Den Haag heeft het vonnis vernietigd in de Klimaatzaak die Milieudefensie tegen Shell heeft aangespannen. Dat betekent dat Shell zich niet extra in hoeft te spannen om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. In 2021 oordeelde de rechter nog dat de Shell-groep en afnemers dat wel moesten doen, en wel met 45 procent.
-
Kabinet kort subsidiepot ontwikkelingssamenwerking met miljard euro
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp Reinette Klever heeft in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt dat het kabinet de totale subsidiepot voor non-profitorganisaties in de ontwikkelingssamenwerking met tweehonderd miljoen euro per jaar wil korten. Nu ontvangen deze goede doelen 1,4 miljard euro, in 2030 wordt dat nog slechts 400 miljoen. Welke gevolgen de bezuiniging heeft voor welke organisaties, verwacht het kabinet begin 2025 bekend te maken.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 24
- Volgende pagina