Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten geschreven door Marijn Thijs
-
Goede Doelen Nederland en CIO bieden rapport versterking giftenaftrek aan
Staatssecretaris Fiscaliteit, Belastingdienst en Douanes Tjebbe van Oostenbruggen (NSC) heeft afgelopen week het adviesrapport ‘Beter Geven II’ aangeboden gekregen uit handen van Alexander Rinnooy Kan. Het rapport is in opdracht van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) en Goede Doelen Nederland (GDN) gemaakt en bevat voorstellen voor de versterking van de giftenaftrek.
-
Rijksuniversiteit Groningen en Data Inside starten gezamenlijk onderzoek
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Data Inside gaan gezamenlijk starten met een initiatief om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren, in samenwerking met twintig non-profitorganisaties. De onderzoeken moeten meer inzicht bieden in onder andere datagedreven fondsenwerving en het gedrag van donateurs.
-
Inspirerende avond over vertrouwen en vrij besteedbaar geld in Pakhuis de Zwijger
Het Center for Grantmaking Research van de Vrije Universiteit in Amsterdam organiseerde afgelopen vrijdag 7 februari een avond over de impact van vrij besteedbare financiering en de rol van vertrouwen in de filantropische sector. Bij de avond in cultureel centrum Pakhuis de Zwijger konden de ongeveer tweehonderd aanwezigen een programma van lezingen en panels volgen, waarbij zowel de gevende als de wervende kant ter sprake kwamen. Prof dr. Pamala Wiepking (VU) maakte en opende de avond, en blikt met Vakblad fondsenwerving terug.
-
Van Gogh Museum en LEGO onthullen bouwset Van Gogh’s Zonnebloemen
Het Van Gogh Museum en LEGO hebben een set ontwikkeld waarmee mensen thuis aan het iconische kunstwerk Zonnebloemen van Vincent van Gogh kunnen bouwen. Het bouwpakket bestaat uit 2615 onderdelen en kwam in nauwe samenwerking tot stand.
-
Rechter: ‘Winst Van Lienden en partners terug naar Stichting Hulptroepen Alliantie’
De initiatiefnemers van de Stichting Hulptroepen Alliantie worden gesommeerd om de winst die zij persoonlijk maakten terug over te dragen aan de stichting. Het gaat om een bedrag van minstens 20,7 miljoen euro. Volgens de rechtbank lieten Sywert van Lienden en zijn zakenpartners Camille van Gestel en Bernd Damme ‘hun eigen financieel belang zwaarder wegen dan het doel van de stichting: het zo snel mogelijk verspreiden van mondkapjes voor zorgmedewerkers.’ De stichting wil het geld besteden aan goede doelen, zoals de Stichting Long Covid.
-
CBF kent eerste Erkenningen toe aan donatieplatforms
Toezichthouder goede doelen CBF heeft voor het eerst Erkenningen uitgedeeld aan twee donatieplatforms: Stichting DierenDonatie en Stichting Goodplace. De variant op de Erkenning voor goede doelen is ontwikkeld als instrument om toezicht te houden op online intermediairs tussen goede doelen en gevers.
-
Afrikaanse ngo’s te afhankelijk van internationale financiers
Afrikaanse non-profits zijn vaker en ‘overweldigend’ afhankelijk van internationale financiers, waarschuwen de filantropische consultants van Bridgespan. Negentig procent van de Keniaanse, Nigeriaanse en Zuid-Afrikaanse ngo’s in het onderzoek ontving hun eerste substantiële subsidie van een niet-Afrikaanse financier.
-
Personalia: Max van Engen, Getlin Visser, Souhail Haouari
In onze rubriek Personalia volgen we de carrièrestappen van mensen in de goededoelensector. Met aan het begin van 2025: Max van Engen (De Nieuwe Kerk | H'ART Museum), Getlin Visser (Stichting Vier het Leven) en Souhail Haouari (Social Response).
-
Rogare: ‘Focus op schade van ‘vervuilde’ donaties, niet op de waarden van de donateur’
Nieuw onderzoek van fondsenwervingsdenktank Rogare en het Britse Chartered Institute of Fundraising (CIOF) stelt dat goede doelen ethische beslissingen over donaties beter kunnen baseren op mogelijke schade dan op een waardenmatch met de donateur. In het whitepaper Take it or Leave It: The Ethics of Gift Acceptance and Refusal pleiten de onderzoekers voor een andere benadering bij het accepteren of weigeren van giften.
-
Kabinet wil Erfgoedwet herzien
De ministerraad heeft besloten om de in 2016 ingevoerde Erfgoedwet aan te passen om historische elementen van waarde beter te beschermen. Het voorstel voor een aanpassing van de wet kwam van minister Eppo Bruins (NSC, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). In de eerste plannen rept de ministerraad over digitalisering, toegankelijkheid en het voorkomen en verhelpen van schade aan erfgoed.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 24
- Volgende pagina