Artikelen in dit nummer
-
Wie is de eigenaar van het goede doel?
Het Europees recht bepaalt dat vóór 2019 ook stichtingen en verenigingen een Ultimate Benificial Owner moeten hebben geregistreerd. Dit heeft grote gevolgen voor goede doelen en hun bestuurders. Door UBO’s te registreren denkt men te voorkomen dat het financiële stelsel wordt misbruikt voor witwassen, fraude en terrorisme. Maar welke bestuurder wil zo’n zware verantwoordelijkheid op zijn of haar schouders nemen?
-
''Hier om te helpen'' 150 jaar Nederlandse Rode Kruis
Het Rode Kruis Nederland bestaat dit jaar honderdvijftig jaar en dat wordt herdacht met onder meer een jubileumboek. Onderzoeker Lau Schulpen schreef een kritsche analyse van deze historische terugblik.
-
Sport: Een concurrent op de geefmarkt?
In juni van dit jaar vond de eerste Dag van de Fondsenwerving voor de Sport plaats. De georganiseerde sportsector is met meer dan 4.3 miljoen leden, 1 miljoen vrijwilligers en de bijna 25.000 sportverenigingen de grootste vrijwilligerssector van Nederland. De georganiseerde sport kent een duidelijke nationale organisatiestructuur met 74 sportbonden die lid zijn van koepelorganisatie NOC*NSF. Tegelijkertijd is de sportsector ook lokaal stevig verankerd, met in iedere gemeente wel een aantal sportclubs en in vele gemeenten meerdere verenigingen die dezelfde sport aanbieden.
-
Meer buiten de lijntjes kleuren graag!
Goede doelen verliezen het alleenrecht op filantropie. Zoek daarom naar nieuwe partners, juist ook buiten de sector. Want of we het willen of niet, andere partijen doen ook aan filantropie. Met die boodschap trapte de Ask Direct Fundraising Summer School deze zomer af. ‘Goede doelen zijn vooral goed in noodhulp, maar minder in langetermijnoplossingen’.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- Volgende pagina