In dit nummer
-
De zoektocht naar de jonge donateur: modern of ouderwets?
Hoe binden we de jonge doelgroep aan ons fonds? Het staat vaak op de agenda bij vergaderingen en brainstormsessies. Welke middelen moeten we inzetten? Straatwerving, social media, crowdfunding? De jacht op de jonge donateur is een trend, maar zelden succesvol. De vraag is: moet je het wel willen?
-
“We beginnen op nul, met een nieuw verhaal’’
1.2 miljoen mensen in Nederland hebben een huidaandoening. Toch heeft het Huidfonds, dat al ruim 25 jaar bestaat, slechts drieduizend donateurs. Tijd om een fondsenwervende instelling te worden, bedacht de raad van toezicht zich. Ze stelden Jantine van ’t Klooster aan als directeur/bestuurder. De voormalige huidtherapeut heeft één jaar de tijd om de transitie door te voeren, daarna is het geld op. Aan ons vertelt ze hoe en wat ze wil gaan doen.
-
Nieuw! Eén erkenningsregeling voor alle goede doelen
Het heeft even geduurd, maar na een intensieve voorbereiding is 1 januari de nieuwe erkenningsregeling Goede Doelen gestart. Organisaties kunnen zich nu aanmelden om zich te laten erkennen. In het voorjaar van 2016 worden naar verwachting de eerste erkenningen afgegeven. Het is de bedoeling dat de verschillende bestaande keurmerken komen te vervallen. Met een erkenning maak je zichtbaar dat je aan een groot aantal kwaliteitseisen voldoet en zaken op orde hebt. Verwacht wordt dat over drie jaar het overgrote deel van de goede doelen een erkenning heeft.
-
Consumenten spelen vaak verstoppertje: Op zoek naar de donateur
Consumenten spelen verstoppertje. Naast het feit dat ze precies weten hoe ze straatwervers moeten ontlopen, is er meer aan de hand. Zo heeft het sterk groeiende Netflix geen reclames en kiezen steeds meer gebruikers van Spotify en Apple Music voor de betaalde variant, zodat ze zonder onderbreking muziek kunnen luisteren. Daarnaast wordt er meer en meer gebruikt gemaakt van adblockers en daalt de laatste jaren de netto tijd dat mensen tv kijken, en ook de manier waarop.