Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten over Geefgedrag
-
Vakdag 2024 - Workshops: Capital Campaign Nationaal Holocaustmuseum & panel over geefbereidheid en donateursvertrouwen
Ook dit jaar hebben we op de Vakdag fondsenwerving weer een gevarieerd programma aan workshops en panels. Vandaag de volgende twee sessies: Hoe vertel je geen eenvoudig verhaal - de campagne van het Nationaal Holocaustmuseum, en een panel over geefbereidheid en donateursvertrouwen.
-
Grootte Zweedse filantropie loopt na piekjaar 2022 hard terug
Zweden heeft te kampen met een flinke terugloop in het aantal donaties aan goede doelen, blijkt uit een onderzoek van fondsenwervende vereniging Giva Sverige. Het aantal giften in 2023 zakte met twaalf procent ten opzichte van het jaar ervoor, terwijl het geefgedrag van bedrijven zelfs met een derde terugliep. Toch is er volgens de onderzoekers geen reden tot paniek: 2022 was een zeer succesvol jaar waarin, mede door de oorlog in Oekraïne, veel meer dan gebruikelijk werd gedoneerd.
-
Vakdag 2024 - Workshops: Trends in geefgedrag (GIN) & Gaan we wel echt vooruit?
Ook dit jaar hebben we weer een gevarieerd programma aan workshops en panels. Vandaag kunnen we de eerste twee aankondigen: de onderzoekers van Geven in Nederland verzorgen een sessie rond de trends in geefgedrag en wat deze in de praktijk betekenen, en Ilja de Coster vraagt zich in zijn workshop af: gaan we wel echt vooruit als we doorgaan zoals we bezig zijn?
-
Filantropie Advies ABN AMRO: ‘Twijfels of donatiegeld goed terecht komt belangrijke reden om minder te doneren’
Hoewel nog steeds bijna vier op de vijf Nederlanders aan het goede doel geeft (78 procent), zijn er verschillende ontwikkelingen die ervoor kunnen zorgen dat dat percentage terugloopt. Daarvoor waarschuwt de afdeling Filantropie Advies van ABN AMRO MeesPierson in de rapportage over hun jaarlijkse onderzoek naar het geefgedrag van Nederlanders. Zo twijfelen veel mensen of hun geschonken geld wel goed terecht komt en vrezen ze voor problemen in eigen land als gevolg van buitenlandse conflicten.
-
Aan wie gaf MacKenzie Scott haar miljarden?
MacKenzie Scott is misschien wel een van de gulste filantropen van het moment. De afgelopen vier jaar gaf ze meer dan vijftien miljard dollar weg aan bijna tweeduizend organisaties. Maar wie ontving dat geld? Onderzoekers van Harvard University zochten het uit met data van Yield Giving, waar Scott haar giften administreert.
-
‘Kinderen en kleinkinderen hebben invloed op loyaliteit donateurs’
Donateurs met kinderen of kleinkinderen zijn minder geneigd om loyaal te blijven aan een specifiek goed doel, omdat zij hun donatiegedrag beïnvloeden. Die suggestie wordt gemaakt in de vijfde editie van het Zwitserse geefrapport Rapport sur les dons Suisse dat ieder jaar wordt opgesteld door Swissfundraising en de Zewo Foundation, schrijft EFA.
-
Schenken vanuit bedrijf gemakkelijker door andere belastingregels
Bedrijven kunnen met ingang van dit jaar makkelijker hun ondernemingsvermogen omzetten in maatschappelijk vermogen door een schenking aan een ANBI te doen. Uit het Belastingplan 2024 blijkt dat de Belastingdienst een schenking vanuit een bedrijf niet langer aanmerkt als een verkapte winstuitdeling waarover belasting betaald dient te worden, die de overheid vervolgens via de giftenaftrek weer terugstort. Dat maakt het schenkproces minder ingewikkeld.
-
ABN AMRO MeesPierson: ‘Donatiebudget Nederlander krimpt door stijgende kosten’
De hoogte van giften van Nederlandse gevers is het afgelopen jaar afgenomen als gevolg van de stijgende kosten van levensonderhoud. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Filantropie Advies van ABN AMRO MeesPierson onder ruim duizend Nederlanders. Bijna de helft van donateurs geeft aan als eerste te snijden in donatiebudget aan goede doelen en maatschappelijke organisaties als de eigen uitgaven moeten worden beperkt. Het aantal donateurs in Nederland is met 81 procent wel gelijk gebleven.
-
Nationale Keuzestress Monitor: ‘Een op zes donateurs stopt of geeft minder aan goede doelen’
De afgelopen zes maanden heeft 17 procent van de Nederlanders minder gedoneerd, of hebben donaties helemaal uit hun uitgaven geschrapt omdat zij het niet langer kunnen veroorloven. Dat blijkt uit de Nationale Keuzestress Monitor van onderzoeksbureau MSI Consultants onder ruim duizend Nederlandse donateurs. Met name het geefgedrag van jonge donateurs valt op: zij geven minder vaak, maar kwamen wel massaal in actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.
-
NDP: Donateursvertrouwen duikelt verder, ruim één op de tien geeft deel energiecompensatie weg
Sinds het donateursvertrouwen in maart 2022 tot recordhoogte piekte, zakt de index langzaam maar zeker steeds verder de min in. Uit de enquête van Happy Horizon Non-profit toezichthouder CBF en onderzoeksbureau Kien onder het Nederlandse Donateurspanel (NDP) in december blijkt dat het indexcijfer nog een stukje verder gezakt is: van -25 naar gemiddeld -33. De laatste twee maanden van 2022 scoren relatief een tikje hoger dan de maand oktober, toen met -34 het dieptepunt van het jaar werd bereikt. De onderzoekers vroegen daarnaast naar de belangrijkste onderwerpen voor 2023, bezuinigen op geefgedrag en de energiecompensatie.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- Volgende pagina