Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten geschreven door Jaap Zeekant
-
Geen ruimte voor geven
In de tijd dat Gerrit Zalm en Joop Wijn het voor het zeggen hadden was er weinig kritiek op het functioneren van de Belastingdienst. Dat was in de tijd van de paarse krokodil die het symbool werd voor regelzuchtige bureaucratie. Regelzucht heeft niet alleen te maken met de manier waarop de burger een strak regime van regels en voorschriften wordt opgelegd. Regelzucht ontstaat ook in de fase daarvoor, zoals de beslissing dat de fiscus ook belast moest worden met de uitvoering van regelingen als de zorgtoeslag, het kindgebonden budget, de huurtoeslag en de kinderopvangtoeslag.
-
De Nederlandse Brandwonden Stichting: Het benefietgala als succesvol wervingsinstrument
Benefietgala’s zijn nog steeds een sterk instrument om fondsen te werven, zoals blijkt uit de tientallen gala’s die alleen al dit jaar worden georganiseerd door goede doelen. De Nederlandse Brandwonden Stichting hield in mei haar derde succesvolle benefiet: ‘We bereiken er een doelgroep mee die we op andere manieren niet bereiken.’
-
Renée Steenbergen: nieuwe hoofdredacteur, nieuwe plannen
Sinds 1 mei 2017 heeft Vakblad Fondsenwerving een nieuwe hoofdredacteur: Renée Steenbergen.
-
Terugblikken en vooruitkijken
Dit is het laatste nummer van Vakblad Fondsenwerving dat verschijnt onder mijn hoofdredacteurschap. Traditioneel wordt zo’n moment vaak gebruikt voor een terugblik. Ik nam het stokje over van Martijn Verbrugge, nadat hij in 2004 was overleden aan zijn hiv-infectie. Meer dan een decennium later neemt Renée Steenbergen, onderzoeker en journalist, het op haar beurt van mij over. Ruim tien jaar is een periode die zeker de moeite waard is om op terug te kijken. Maar gelukkig hebben we dat al gedaan toen we medio 2015 ons jubileumnummer 100 uitbrachten. Een goede reden om het hier kort te houden en vooral ook ruimte te maken om na te denken over hoe de toekomst voor fondsenwervers eruit ziet.
-
Fondsenwerving of/en filantropie?
De Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (VFI) werd in 2016 Goede Doelen Nederland (niet GDN!). In datzelfde jaar werd Het Instituut Fondsenwerving omgedoopt in Nederland Filantropieland. De samenwerkingsvorm van de brancheorganisaties in ons werkveld heet Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF). Alleen bij de vermogensfondsen kan je zien dat dat geld ooit bijeengebracht is: Vereniging van Fondsen (FIN). In rap tempo is zo het begrip fondsenwerving verdwenen.
-
De journalist als fondsenwerver
De laatste jaren lijkt het in de media in toenemende mate over de media zelf te gaan. De oude verdienmodellen zijn niet meer in staat onafhankelijke media in ruime mate in de lucht te houden. Is fondsenwerving de oplossing? We spraken met journalistieke initiatiefnemer Teun Gautier en vervolgens met Peter Elshout, directeur van de Groene Amsterdammer.
-
Waar het mis kan gaan (en ging)
In het artikel hiervoor gaat het over risico's. We illustreren de noodzaak om daarover na te denken met een aantal actuele ontwikkelingen
en gebeurtenissen. -
Gosse Bosma president European Fundraising Association
Toen in 1991 een aantal charidirecteuren en hoofden Fondsenwerving de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (nu Goede Doelen Nederland) en het Nederlands Genootschap van Fondsenwervers (opgegaan in Nederland Filantropieland) oprichtten, behoorden ze daarmee in de Europese fondsenwervingssector tot de voorhoede. In de jaren daarna kwamen veel van de Europese landen langszij en in 2002 werd EFA opgericht.
-
Alweer een nieuw boek van Petra Hoogerwerf
Petra Hoogerwerf, oprichter van Veleda advies, kan met recht de meest publicerende auteur in onze sector worden genoemd. Naast haar vele boeken schreef ze ook artikelen en spreekt ze op conferenties. Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart werd met ruim 3000 exemplaren het bestverkochte boek op dit vakgebied. In 2017 verschijnt alweer haar nieuwe boek ‘Echte winst. Over ondernemen met impact.’ Met recht kan ze als vernieuwer worden gezien die ons vakgebied voortdurend een spiegel voorhoudt.
-
Thuisgesprekken met erflaters
Bij weinig goede doelen staat het in het programma: gesprekken bij mensen thuis. Terwijl in de eigen vertrouwde omgeving van de donateur veel informatie te krijgen is door een uur samen koffie te drinken en te luisteren naar de donateur.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 11
- 12
- 13
- ...
- 24
- Volgende pagina