Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten over Filantropie
-
Schenken vanuit bedrijf gemakkelijker door andere belastingregels
Bedrijven kunnen met ingang van dit jaar makkelijker hun ondernemingsvermogen omzetten in maatschappelijk vermogen door een schenking aan een ANBI te doen. Uit het Belastingplan 2024 blijkt dat de Belastingdienst een schenking vanuit een bedrijf niet langer aanmerkt als een verkapte winstuitdeling waarover belasting betaald dient te worden, die de overheid vervolgens via de giftenaftrek weer terugstort. Dat maakt het schenkproces minder ingewikkeld.
-
Marlene Engelhorn (31) geeft 25 miljoen aan geërfd geld weg
De Duits-Oostenrijkse Marlene Engelhorn gaat 25 miljoen weggeven. Ze ontving in 2022 een grote erfenis en voelt zich daar ongemakkelijk bij. ‘Ik heb een fortuin geërfd zonder dat ik er iets voor heb hoeven doen, en de overheid heft er geen belasting over’ vertelt ze. Om een bestemming voor het geld te vinden worden vijftig mensen uitgekozen die een afspiegeling van de Oostenrijkse samenleving zijn.
-
Forbes: ‘Weinig ultrarijken op Forbes 400-lijst zijn écht gul’
Collectief gaven de personen op de Forbes 400-lijst van 2023 – de vierhonderd rijkste mensen van Amerika – meer dan 250 miljard dollar aan het goede doel. En dat is weinig, vindt Forbes. Volgens het zakentijdschrift is dat bedrag namelijk minder dan zes procent van de nettowaarde van deze ultrarijken.
-
Nigeriaanse filantropen schonken afgelopen vijf jaar een half miljard dollar
Filantropen in Nigeria hebben de afgelopen vijf jaar in totaal ruim 434 miljoen dollar gedoneerd, blijkt uit een rapport gepubliceerd door het African Philanthropy Forum (AFP). In het onderzoek werd het geefgedrag van 31 filantropen onder de loep genomen, die donaties deden van duizend tot ruim veertien miljoen euro, schrijft Alliance Magazine.
-
'James Bond van de filantropie' Chuck Feeney (92) overleden
De Iers-Amerikaanse ondernemer en filantroop Chuck Feeney is maandag 9 oktober op 92-jarige leeftijd overleden. Hij doneerde tijdens zijn leven bijna dan negen miljard dollar aan goede doelen op het gebied van gezondheidszorg, educatie en mensenrechten via zijn private stichting Atlantic Philanthropies.
-
Stichting Beheer SBF wordt opgeheven
De drie brancheorganisaties verenigd in de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) hebben besloten niet verder te gaan met samenwerkingsverband juridisch vormgegeven in de Stichting Beheer SBF. De partijen (Goede Doelen Nederland (GDN), Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) en Fondsen in Nederland (FIN)) hebben geconstateerd dat de samenwerking om de belangen van het maatschappelijk initiatief te behartigen de laatste jaren aan effectiviteit heeft ingeboet, staat in een verklaring over het besluit. ‘We zijn van mening dat het voor de komende tijd beter is om brede coalities met verschillende partijen in het maatschappelijk middenveld vorm te geven.’
-
Geldschieter helpt Cobra Museum wegvallen subsidie op te vangen
Het Cobra Museum wordt door een geldschieter – zorgondernemer en kunstliefhebber Marius Touwen – uit de brand geholpen. Nadat het museum voor moderne kunst te horen kreeg niet langer subsidie te ontvangen van de gemeente Amstelveen hing het voortbestaan aan een zijden draadje.
-
Nederlands Fotomuseum verhuist dankzij grote schenking van 38 miljoen
Het Nederlands Fotomuseum heeft met geschonken geld een nieuw pand gekocht in Rotterdam. Stichting Droom en Daad doneerde 38 miljoen aan het museum, waarmee zij het pakhuis Santos aan de Rijnhaven hebben gekocht. Het museum kan naar verwachting in het najaar van 2025 bezoekers ontvangen.
-
Filantrope MacKenzie Scott geeft miljoen dollar aan 250 Amerikaanse organisaties
MacKenzie Scott is misschien wel de meest prominente weldoener van de afgelopen jaren. Sinds 2019, toen zij aangaf het merendeel van haar vermogen te willen schenken, heeft ze meer dan veertien miljard dollar aan ongeoormerkt geld gedoneerd aan in totaal 1.600 non-profitorganisaties. Daar komen er nu nog 250 bij: Scott zoekt met een ‘open call’ naar gemeenschapsgerichte goede doelen die ze elk met één miljoen dollar kan ondersteunen.
-
ERNOP start nieuwe reeks webinars om praktijk en wetenschap verder te verbinden
In navolging van de webinarserie van vorig jaar organiseert het European Research Network on Philanthropy (ERNOP) een nieuwe reeks kennissessies, met als doel om wetenschappelijke onderzoeksresultaten te delen met de praktijk. Tijdens de acht webinars delen verschillende wetenschappers de meest recente inzichten over een bepaald onderwerp. De discussies die op de presentaties volgen worden telkens gemodereerd door een praktijkexpert.