Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Wetgeving
-
Giftenaftrek niet in gevaar
Op 26 april 2018 heeft het kabinet een aantal beleidsvoornemens bekendgemaakt ten aanzien van fiscale regelingen voor goede doelen. Het kabinet spreekt hierin nadrukkelijk uit dat het hecht aan het continueren van de giftenaftrek en de ANBI-regelingen en dat is uiteraard goed nieuws. We schreven erover in nummer 2 dat 10 juli op de mat viel. Lees hier het hele artikel online.
-
De anbi’s en de fiscus in 2018
2017 ligt alweer even achter ons. Het was het jaar van de evaluaties van het Ministerie van Financiën over giftenaftrek en anbi’s. Over die evaluaties valt van alles te zeggen. Maar de hoofdmoot is toch wel dat men al die regelingen ingewikkeld en (potentieel) gevoelig voor fraude vindt.
-
Wie is de eigenaar van het goede doel?
Het Europees recht bepaalt dat vóór 2019 ook stichtingen en verenigingen een Ultimate Benificial Owner moeten hebben geregistreerd. Dit heeft grote gevolgen voor goede doelen en hun bestuurders. Door UBO’s te registreren denkt men te voorkomen dat het financiële stelsel wordt misbruikt voor witwassen, fraude en terrorisme. Maar welke bestuurder wil zo’n zware verantwoordelijkheid op zijn of haar schouders nemen?
-
Ingrijpende gevolgen Europese Privacywet
In 2018 treedt de nieuwe Europese privacywetgeving (Algemene Verordening Gegevensbescherming) in werking. Voor elke organisatie, commercieel of non-profit die data registreert en of verwerkt, heeft deze wet ingrijpende gevolgen. Tijd voor een wake-up call!
-
Feest der (h)erkenning
Zo’n 350 goede doelen mogen zich vanaf 1 juli een erkende fondsenwervende organisatie noemen. dit werd gevierd met het Feest van (h)erkenning in het Friendship Sports Centre in Amsterdam. “Er is erkenning voor de erkenning gecreëerd”, sprak Roline de Wilde, directeur Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). en daar wordt en werd achter de schermen hard aan gewerkt.
-
Direct dialogue wordt volwassen
Direct dialogue, de verzamelnaam voor fondsenwerving op straat en aan huis, is voor veel goede doelen een belangrijk kanaal voor persoonlijk contact met potentiële donateurs. Het is een wervingsmethode die ook nog wel eens aan kritiek blootstaat. Dat nu de fase is bereikt dat werving via direct dialogue volwassen wordt, blijkt ook uit de collectieve audit van elf wervingsbureaus.
-
Het lijkt erop dat de Geefwet is mislukt
Het Centrum voor Filantropische Studies van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft onderzoek verricht naar de veranderingen in de filantropie in Nederland, in het bijzonder bij culturele instellingen, na de invoering van de Geefwet. Dit is gebeurd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW), in aanvulling op het onderzoek ‘Geven in Nederland 2015’. We laten aan de hand van de onderzoeksresultaten onze gedachten gaan.
-
Waarom het kabinet het einde riskeert van de loterijen
Al in de vijftiende eeuw waren loterijen in Nederland een populair middel om fondsen te werven voor de stadskas. Met de opbrengsten kwamen voorzieningen tot stand voor noden waar de overheid (nog) geen rol voor zichzelf zag, zoals de zorg voor weduwen en wezen en het aanleggen van polders. Geen wonder dat Nederland al jaren in de mondiale geeftoptien staat.
-
De doelomschrijving van de ANBI en haar Belgische tegenhanger
Wie actief is in de non-profitsector gaat vroeg of laat op zoek naar een geschikte rechtsvorm om zijn nobele activiteiten in goede banen te leiden. Maar welke rechtsvorm is hiervoor het meest geschikt, en hoe zit dat eigenlijk in België?
-
Er waait een nieuwe wind door het CBF
Met de recente berichtgeving over de nieuwe erkenningsregeling lijkt er een nieuwe wind door het CBF te waaien. Nu Roline de Wilde is aangetreden als directeur zou je bijna zeggen: een nieuwe lente en een nieuw geluid. Dat mag ook wel, want het CBF was nou niet bepaald de meest populaire instelling in de filantropische sector.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- Volgende pagina