Vanaf 1 juli kan men in België geen gebruik meer maken van het duolegaat als erfconstructie. Belgen konden een goed doel opnemen in hun testament, waarbij het goede doel alle erfbelasting betaalt. Er komt een voordelige ‘vriendenerfenis’ voor in de plaats.
De regels voor schenken aan het goede doel worden dus anders per 1 juli. Nu betaalt men in België 5,5 procent belasting bij een schenking en 8,5 procent bij een erfenis. In beide gevallen gaat dat tarief naar nul procent.
Belasting omzeilen
Het duolegaat werd geregeld gebruikt om belastingen te omzeilen. Een nalatenschap rechtstreeks aan familie was fiscaal veel duurder. Door een goed doel bij de erfenis te betrekken, kon de erflater aan het goede doel schenken én meer geld overhouden voor familie, legde Ilja de Coster al eens uit aan het Vakblad fondsenwerving.
Volgens notaris Bart van Opstal is het verdwijnen van het duolegaat gunstig nieuws voor de goededoelensector, vertelt hij tegen omroep VRT. ‘Het goede doel hoeft niets meer te betalen. Dat is een behoorlijke inspanning in het voordeel van de goede doelen. Het duolegaat was een manier om op fiscaal gunstige wijze verre familie of zelfs vrienden te bevooroordelen.’
Vriendenerfenis
Met de nieuwe vriendenerfenis wordt het fiscaal interessanter om een na te laten aan goede vrienden. Over de eerste 15.000 euro betaalt men maar drie procent belasting in plaats van 25 procent, wat neerkomt op een nettovoordeel van 3.300 euro. Ook familie komt in aanmerking voor deze erfvorm. De erflater moet wel kunnen benoemen waarom de ‘vriend’ in kwestie in aanmerking komt voor het fiscaal voordeel.