Het Financieele Dagblad bericht vrijdag op de voorpagina over de harde gevolgen van de negatieve spaarrentes voor goede doelen.
Het is al een tijd lang in het nieuws de mogelijkheid, en inmiddels de realiteit dat de spaarrentes bij de meeste grootbanken negatief worden. In elk geval voor de vermogende, en de zakelijke klanten.
Ook voor goede doelen heeft dit verstrekkende gevolgen, zoals het FD bericht. Grote goede doelen hebben veel liquide middelen geparkeerd bij de banken, vaak langdurig om bijvoorbeeld bij noodhulp direct te kunnen reageren. Over veel van dit geld moet dus binnenkort negatieve rente worden betaald.
5300 uur collecteren
Adriana Esmeijer van het Prins Bernhard Cultuurfonds laat optekenen dat ze straks meer dan een ton per jaar kwijt zijn. Daar moet 5300 uur voor worden gecollecteerd.
Goede Doelen Nederland
Margreet Plug, directeur Goede Doelen Nederland over de negatieve spaarrente:
‘Ook goede doelen ontkomen hier kennelijk niet aan en moeten dus rente gaan betalen over een deel van de spaartegoeden. Helaas want wij vinden dit een zeer onwenselijke ontwikkeling omdat goede doelen het gedoneerde geld willen besteden aan het maatschappelijke doel waar het voor gegeven is. Het heeft overigens niet alleen grote impact op goede doelen, maar ook op andere sectoren zoals zorginstellingen of gemeenten. Maar het zou mooi zijn als een bank oog heeft voor de bijzondere positie van goede doelen'.
‘Wij verkennen met onze leden alternatieven om het betalen van negatieve rente te voorkomen, zoals vanzelfsprekend het spreiden van tegoeden over meerdere banken’.
Uitzondering bij Rabobank
Het FD meldt ook dat er door de Rabobank een uitzondering wordt gemaakt voor goede doelen. In principe geldt er bij de die bank vanaf 12,5 miljoen een negatieve rent voor de grote zakelijke klanten. Echter geeft de Rabobank aan dat er ruimhartigere afspraken gemaakt kunnen worden gezien het maatschappelijke karakter van de goede doelen maar ook van de bank zelf.
Lees hier het volledige artikel op het de website van het Fiancieel Dagblad.
Bron: het Financieele Dagblad
BNR Nieuwsradio: Ask me Anything
Luister ook naar de uitzending Ask me Anything van BNR (vrijdag 7 februari 2020) met daarin Siep Wijsenbeek, directeur van de Vereniging van Fondsen in Nederland (FIN). Het eerste kwartier is hij aanwezig in de uitzending om de negatieve spaarrente en de effecten daarvan op goede doelen/fondsen te bespreken.