Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten over Energiecrisis
-
Nationale Keuzestress Monitor: ‘Een op zes donateurs stopt of geeft minder aan goede doelen’
De afgelopen zes maanden heeft 17 procent van de Nederlanders minder gedoneerd, of hebben donaties helemaal uit hun uitgaven geschrapt omdat zij het niet langer kunnen veroorloven. Dat blijkt uit de Nationale Keuzestress Monitor van onderzoeksbureau MSI Consultants onder ruim duizend Nederlandse donateurs. Met name het geefgedrag van jonge donateurs valt op: zij geven minder vaak, maar kwamen wel massaal in actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.
-
42 procent verenigingen en clubs vreest voortbestaan door hoge energiekosten
42 procent van de clubs en verenigingen in Nederland vreest voor het voortbestaan door de hoge energiekosten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Motivaction. 22 procent van de respondenten denkt zelfs de winter niet door te kunnen komen. De VriendenLoterij heeft 5,6 miljoen euro beschikbaar gesteld om te doneren aan sportclubs, muziek-, toneel- en theaterverenigingen waar wordt getraind of gerepeteerd.
-
Helft Britse non-profits bang om te vallen door kostencrisis in het Verenigd Koninkrijk
Uit een onderzoek van de Charities Aid Foundation onder zevenhonderd Britse non-profits blijkt dat meer dan de helft van hen zich grote zorgen maakt over hun toekomstbestendigheid als gevolg van de kostencrisis. Die is in het Verenigd Koninkrijk erg ontwrichtend. In april gaven nog ruim één op de drie ngo’s aan dat ze zich zorgen maakten.
-
Extra wintercampagne Postcode Loterij Buurtfonds gericht op (energie)kosten buurtprojecten
Het Postcode Loterij Buurtfonds heeft vorige week de campagne ‘Met je buurt de winter door’ gelanceerd. De extra campagne richt zich op buurtprojecten en -activiteiten die deze winter onder druk komen te staan als gevolg van de stijgende (energie)prijzen. Organisaties kunnen tot 28 februari 2023 een aanvraag indienen voor een bijdrage tussen de vijfhonderd en vijfduizend euro.
-
Goede doelen ontvangen energietoeslag van mensen die compensatie niet nodig hebben
Mensen die de energietoeslag van twee keer 190 euro niet nodig hebben kiezen er regelmatig voor om het bedrag te schenken aan een goed doel. Dat merken verschillende goede doelen die zich bezighouden met bijvoorbeeld armoedebestrijding en voedselhulp. Ook een aantal energieleveranciers die de compensatie uitbetalen informeren klanten over de mogelijkheden tot donatie.
-
Goede doelen verwachten (en zien soms al) inkomstendaling als gevolg koopkrachtvermindering
De koopkrachtvermindering waar veel Nederlanders als gevolg van de inflatie en de energieprijzen last van hebben, heeft vooralsnog niet tot een inkomstendaling bij de meerderheid van goede doelen geleid. Dat schrijft brancheorganisatie Goede Doelen Nederland na een peiling onder zestig grote, middelgrote en kleine ledenorganisaties. Hoewel goede doelen in het verleden hebben ervaren dat donateurs juist in crisistijd het werk van goede doelen blijven steunen, verwachten non-profits wel dat de koopkracht invloed zal hebben op het aantal donaties in de nabije toekomst.