Op de Vakdag fondsenwerving 2023 zal een grote variatie aan workshops worden gehouden. Deze zetten we in aanloop naar de dag, op 26 september, in de spotlights. Vandaag de volgende twee sessies: een workshop over middle donors - het 'verwaarloosde' middle child van fondsenwerving, en een sessie over het bouwen van bewegingen voor impact. Deze workshops worden verzorgd in samenwerking met Vakdag-partners IFC en FAB.
Het verwaarloosde middle child van fondsenwerving: middle donors
Spreker: Isabel Penne (Fundraisers Alliance Belgium)
In het niemandsland tussen direct marketing met reguliere schenkers (one-to-many) en de persoonlijke aanpak van major gift fundraising (one-to-one) ligt het rijk van de middle donors (one-to-some). Middle donor fundraising is arbeidsintensief en vraagt om een bijzondere strategische aanpak. Deze kwantitatief middelgrote groep schenkers vraagt om speciale kwalitatieve aandacht. Geen eenvoudige opdracht. Daarom blijft de mid-level donor vaak het verwaarloosde ‘middle child’ van de fondsenwerving.
De mid-level donors zijn in de fondsenwervingsfamilie kinderen met bijzondere karaktereigenschappen en specifieke verwachtingen. Zij vertegenwoordigen een segment in de donorgemeenschap dat bereid is een duurzame relatie uit te bouwen en een groter engagement op te nemen voor de organisatie. Ze maken een kleiner percentage uit binnen de schenkersgroep maar zorgen voor een groter percentage in het financieel eindresultaat. Middle donor fundraising is niet zomaar een tool om uit te proberen, maar moet deel uitmaken van een strategische langetermijnplanning in de donor journey.
Voorzitter van FAB Isabel Penne vertelt over wie de middle donors zijn en geeft leidraden om een mid-level donor-strategie uit te werken die donor centred, impactvol en uniek is.
Een sessie aangeboden door partner FAB.
Het bouwen van bewegingen voor impact (ENG)
Spreker: Agustina Oliveri (Freedom from Torture)
We bevinden ons op een cruciaal moment in de tijd. Werken we naar een gepolariseerde samenleving, of naar een samenleving waarin mensen rechten hebben, de ongelijkheidskloof kleiner wordt, de natuur wordt gerespecteerd en diversiteit wordt gevierd? En wat is daarbij de rol van fondsenwervers? Hoe mobiliseer je mensen voor activisme? Er is ‘slechts’ 3,5 procent van demensen nodig, om verandering te creëren.
De Argentijnse Agustina Oliveri vertelt hoe zij een beweging op gang helpt waar inmiddels meer dan 100.000 mensen over de hele wereld strijden voor tolerantie en gerechtigheid.
Een Engelstalige sessie aangeboden door partner IFC.