Het Collecterooster is met de uitbraak van het coronavirus leeggeveegd, waardoor verschillende goede doelen de opbrengst van de collecte mislopen. ReumaNederland zou twee weken geleden aan de beurt zijn geweest, maar besloot – een paar dagen voor het van hogerhand definitief verboden werd – om de collecte op te schorten. In het Radio 1 Journaal vertelde algemeen directeur Jan-Willem Förch vanmorgen over de gevolgen: ‘Met de digitale collectebus halen we maar een fractie op van wat we met een normale collecteweek binnenhalen’.
‘Voor een organisatie als ReumaNederland is het een groot bedrag wat we mislopen. Normaal halen we 2,5 tot 3 miljoen euro binnen bij de collecte, dat is ongeveer één vijfde van onze totale inkomsten voor een jaar.’ Nu de 40.000 collectanten in de week van 15 t/m 21 maart niet de straat op konden, verzon de organisatie een alternatieve, digitale collecte, maar dat leverde slechts iets meer dan 30.000 euro op.
‘Voor onze collectanten en iedereen die eraan meegewerkt had was het een enorme schok, maar tegelijkertijd snapt iedereen dat deze beslissing genomen is’, aldus Förch tegen journaalpresentatrice Simone Weimans. ‘Toch zet het je vanuit een professioneel oogpunt wel even aan het denken zet.’
Collecte inhalen in het najaar
Goede doelen in Nederland hebben in de tijd van het coronavirus een belangrijke taak en veel organisaties en non-profits nemen die met beide handen aan. Een digitale collecte op sociale media valt daarom simpelweg minder op. ‘Nog wat harder roepen om te doneren, brengt niet veel extra geld op in deze situatie,’ zegt Förch.
Dat zorgt er echter wel voor dat ReumaNederland met een gat van bijna drie miljoen achterblijft. Daarom zijn de goede doelen die hun collecte mislopen (bijvoorbeeld ZOA, de Hartstichting en Nationaal Fonds Kinderhulp) aan het onderzoeken of ze gezamenlijk de collecte in het najaar kunnen inhalen. ‘Ook dat levert voor ons niet de drie miljoen euro op, maar we vinden het wel netjes om dat met de andere fondsen te doen. Zoveel vrije weken zijn er ook niet in het najaar. Zo gaan de goede doelen ook wel met elkaar om.’
Gerelateerde berichten
-
30 maart 2020
Liveblog: Het coronavirus in de goededoelensector (30 maart t/m 3 april)
Lees meer over "Liveblog: Het coronavirus in de goededoelensector (30 maart t/m 3 april)"