De Nederlandse Brandwonden Stichting en ALS Liga België zijn de gelukkige winnaars van de Grote Gift 2013 van het 3M Fonds. Met boeiende presentaties tijdens de 3M Fonds Finale in Zoeterwoude wisten deze organisaties maandagavond de meeste stemmen te vergaren. Met hun slotpleidooien maakten ze duidelijk dat ze met de forse donaties van elk 27.000 euro het leed van brandwondenpatiënten kunnen verminderen en belangrijk wetenschappelijk onderzoek naar de dodelijke ziekte ALS kunnen financieren.
Brandwonden Stichting
De Brandwonden Stichting heeft een prachtige bestemming voor de donatie. Eentje die het leven van brandwondenpatiënten met een verminkt gelaat voorgoed kan veranderen. Met de Grote Gift van het 3M Fonds wil de Brandwonden Stichting een geavanceerde 3D-printer aanschaffen. Die draagt bij aan het reconstrueren van oren en neuzen voor brandwondenpatiënten. "Bij verbranding zijn oren en neuzen erg kwetsbaar, want kraakbeen groeit niet terug'', legt arts-onderzoeker Ernst Jan Bos uit. "Om dat probleem in de toekomst op te lossen, proberen we met lichaamseigen cellen nieuw kraakbeen te vormen. Daarvoor is een 3D-printer cruciaal. Daarmee kunnen we een biologisch afbreekbare mal maken waarin het nieuwe kraakbeen in de juiste vorm kan groeien.''
De geprinte mal wordt onderhuids aangebracht bij de patiënt. Het nieuwe kraakbeen kan hierin in de juiste driedimensionale vorm groeien tot een nieuw lichaamsdeel. Met een nieuwe oorschelp of neusvleugels kunnen ernstig verminkte brandwondenpatiënten beter horen of ademen. Daarnaast biedt een oor of neus functionele voordelen, voor bijvoorbeeld brildragers.
De onderzoeksgroep wordt gefinancierd door de Brandwonden Stichting en bestaat uit artsen en onderzoekers van het Brandwondencentrum Beverwijk en VU Medisch Centrum. Het is ze al gelukt om in het laboratorium kraakbeen te vormen uit kraakbeencellen en stamcellen van de patiënt. Bos: "De Grote Gift komt op een perfect moment, want we zijn in ons onderzoek echt toe aan de aanschaf van de 3D-printer.''
De Grote Gift is niet toereikend voor een 3D-printer van ongeveer 60.000 euro, maar Bos heeft al meer bedragen binnen. Hij verwacht dan ook dat de printer komend jaar in het VU Medisch Centrum staat, waarmee alle disciplines uit het onderzoek samenkomen.