Milieudefensie heeft de rechtszaak die in de volksmond de Klimaatzaak heet, gewonnen. De milieuorganisatie eiste dat Shell meer zou doen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. De rechtbank in Den Haag beveelt de Shell-groep en afnemers om de uitstoot van CO2 met netto 45 procent te reduceren voor eind 2030 ten opzichte van het niveau van 2019.
De klimaatzaak werd in 2019 gestart door Milieudefensie in samenwerking met Greenpeace Nederland, Fossielvrij Nederland, Both ENDS, Jongeren Milieu Actief, de Waddenvereniging en Action Aid.
Plannen Shell 'niet concreet genoeg'
De milieuorganisaties vroegen Shell om te gaan handelen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs, die in het leven is geroepen tegen 'gevaarlijke klimaatverandering'. Hoewel de rechter erkent dat de brandstofgigant bezig is met duurzaamheid en het terugdringen van klimaatopwarming, ordeelt justitie dat het beleid 'niet concreet genoeg' en 'vol met voorbehouden' is.
Bij Milieudefensie zijn er 'tranen van geluk', schrijft de non-profit in een reactie op het nieuws. Directeur Donald Pols noemt de uitspraak 'geweldig nieuwe en een gigantische overwinning voor de aarde, onze kinderen en ons allemaal.'
Nieuwe rechtszaken?
Het was de eerste zaak waarbij een grote multinational werd aangeklaagd voor haar milieubeleid. De uitspraak in deze zaak zou het startschot kunnen betekenen voor meer rechtszaken tegen milieuvervuilende bedrijven.
Roger Cox, de advocaat van Milieudefensie, zegt dat de uitspraak de wereld gaat veranderen. 'Wereldwijd staan mensen in de startblokken om oliemaatschappijen in hun eigen land aan te klagen naar ons voorbeeld. Het klimaat heeft vandaag gewonnen.'
Het is nog niet bekend of de Shell-groep in beroep gaat tegen de uitspraak.