Volgende week dinsdag en woensdag (2 en 3 november) verschijnt het vijfde Vakblad fondsenwerving van 2021. Vanaf die dag verschijnen alle stukken uit het blad natuurlijk ook online. Met deze keer aandacht voor de reactie van de cultuursector op het coronavirus, een lang interview met afzwaaiend directeur van International Campaign for Tibet, Tsering Jampa, en de rechten en plichten van de Belastingdienst in het toezien op fraude en terrorisme.
- Tibet is het meest onvrije land ter wereld volgens de Freedom in the World index. In 1999 startte Tsering Jampa op een zolderkamertje de International Campaign for Tibet Europe (ICT Europe). De organisatie groeide uit tot een sterke single issue-organisatie die zich met allerlei aspecten van mensenrechten bezighoudt. Dit najaar neemt Jampa afscheid als directeur. 'Het was keihard werken, maar het doel is zo belangrijk.'
- Corona heeft een grote impact op nalaten gehad. De laatste tien jaar groeiden de inkomsten uit nalatenschappen al met meer dan drie procent per jaar, maar in 2020 ziet Arjen van Ketel in de Snapshot Legacy Monitor een stijging van liefst 23 procent. Van Ketel legt de belangrijkste bevindingen voor: de nalatenschappenmarkt verbreedt en verjongt.
- Iedereen wil gezien en gewaardeerd worden. Hier goed aan voldoen is een worsteling voor veel organisaties, schrijven Maricken Hengeveld en Gülsün Gün in het nieuwste artikel uit hun serie over communicatie en donor journeys. Met deze keer ook zes tips voor het onderhouden van een persoonlijke relatie met je achterban.
- Je kon een speld horen vallen in het theater, op het poppodium en in het museum vorig jaar. Niet omdat men ademloos naar de kunst of een optreden aan het kijken was, maar omdat de cultuursector volledig stillag. Mede door coronasteunpakketten, creativiteit en particuliere donateurs kunnen we weer genieten van alles wat de cultuursector te bieden heeft. We praten met Theater Vaillant (Den Haag), de Hermitage (Amsterdam) en Filmhuis Lumière (Maastricht) over hun ervaringen.
- In Vf zetten we ook de fondsenwervers centraal. Deze keer spreekt redacteur Joëlla Angenent met doorgewinterde fondsenwerver Hanneke Warrink, senior fondsenwerver bij Cordaid, die al meer dan dertig jaar in het vak zit. Ook zet Warrink zich in als coördinator fondsenwerving bij Giro 555: 'Wanneer ik mijn Giro 555 outfit aan heb, zie je mensen vol bewondering kijken... bizar is dat.'
- dik gedrukte kernwoorden-5
Gemist?
Lees in de tussentijd de stukken die je de afgelopen maand niet had mogen missen op de website van Vakblad fondsenwerving:
- Het donateursvertrouwen is weer stabiel, net onder het nulpunt van de index en daarmee de corona-dip te boven. Dat blijkt uit de resultaten van de recentste peiling onder het Nederlands Donateurspanel. Ook vroegen zij wat respondenten terug verwachten van een goed doel na een gift.
- Fondsenwervers moeten van alle markten thuis zijn in een wereld die constant verandert. Dat is een flinke, maar cruciale klus. Organisaties moeten zich met succes vernieuwen en verbeteren. Het whitepaper 'Vijf trailblazers uit de non-profitsector' van Salesforce bevat casestudies van organisaties bij wie dat gelukt is. (branded)
- Vanaf oktober zijn online casino's legaal in Nederland. Op termijn kan dat leiden tot beperkingen voor veilige (goededoelen)loterijen, die heel anders van aard zijn. Veertien directeuren van grote non-profits klommen in de pen en schreven een opinie in de NRC. 'We houden er rekening mee dat de politiek ten onrechte geen onderscheid maakt.'
- En professor Theo Schuyt heeft een nieuw boek gepresenteerd op een symposium in Amsterdam, eind september. Een verslag van een ochtend over het zichtbaar maken wat het particulair initiatief betekent in Nederland en hoe de verhouding tussen filantropie en overheid eruit zouden moeten zien.