Het e-privacy dossier en de gesuggereerde maatregelen van staatssecretaris Mona Keijzer om de mogelijkheden voor telemarketing in te bannen houden de gemoederen al het hele jaar bezig. Maar door de Verordening Telemarketing zonder voorafgaande toestemming (opt-in) voor goede doelen te verbieden, tart Keijzer de democratische samenleving en overtreedt zij wellicht zelfs de Grondwet. Jeroen Hogenhout analyseerde de uitkomsten van het Europese onderzoek waar ze haar beleid op baseert in een artikel op Privacy-web.nl en maakte de balans op voor de goededoelensector.
Een van de belangrijkste speerpunten van de nieuwe wetgeving is dat deze zich bij voorbaat richt op telefoontjes van commerciële partijen, zoals energiemaatschappijen of telecomaanbieders. Er wordt in de plannen geen onderscheid gemaakt tussen goede doelen en commerciële bedrijven, terwijl telemarketing voor de goededoelensector naar schatting vijftig tot honderd miljoen euro aan opbrengsten met zich meebrengt. Dat bedrag zou dus wegvallen bij een eventuele opt-in regeling. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg.
Lees het volledige artikel van Jeroen Hogenhout op de privacy-web.nl om meer te lezen over de schade voor de samenleving, de positie van de regering in de participatiemaatschappij en of de maatregel potentieel de Grondwet overtreedt.