Begin dit jaar zag Voedselbanken Nederland door de coronacrisis een toename van het klantenbestand van ruim acht procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Een zorgwekkende stijging waarvan het einde nog niet in zicht is. Tegelijkertijd zien de voedselbanken dat het aanbod van voedsel afneemt door de strijd tegen voedselverspilling. Hoe gaat Voedselbanken Nederland met deze ontwikkeling om en hoe bereiden ze zich voor op de toekomst? Caroline van der Graaf-Scheffer, lid fondsenwerving bij Voedselbanken Nederland, licht toe.
Voedselbanken werken uitsluitend met vrijwilligers - dat zijn er ruim 12.500 - en verstrekken verkregen voedsel gratis aan mensen die het tijdelijk zelf niet redden. En dat is hard nodig. Om een beeld te geven: op dit moment leven al ongeveer één miljoen mensen onder de armoedegrens, van wie ongeveer 272.000 kinderen niet ouder dan achttien jaar blijkt uit cijfers van het CBS (september 2019). De verwachting is dat deze cijfers de aankomende tijd zullen stijgen. Ook blijkt uit recent onderzoek van de Rabobank dat zo’n 25 procent van de 725.000 flexwerkers financieel kwetsbaar is. Deze groep heeft weinig spaargeld en kan niet terugvallen op het inkomen van de partner.
Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang
✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!