Filantropie vanuit vertrouwen
Datum
7 februari 2025, 19:30
Locatie
Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Inhoud
Veel filantropische organisaties streven naar positieve verandering. Maar sluit de huidige manier van werken aan bij die missie? Vaak stellen donors strikte voorwaarden aan financiering, wat de bewegingsvrijheid van beneficianten beperkt. Vertrouwen geeft ruimte voor creativiteit, flexibiliteit en effectiviteit, maar wat doet dat met impact en resultaten? Hoe werkt filantropie als vertrouwen centraal staat? Wat betekent dit voor de werkwijze van fondsen? En hoe ervaren organisaties de effecten van vrij besteedbare financiering? Tijdens deze bijeenkomst onderzoeken we hoe filantropie op basis van vertrouwen kan bijdragen aan meer maatschappelijke impact.
Over de sprekers
Pamala Wiepking is Hoogleraar Maatschappelijke betekenis van goede doelen loterijen bij het Center for Grantmaking Research van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is zij de Stead Family Chair in International Philanthropy bij de Indiana University Lilly Family School of Philanthropy in Indianapolis, VS. Pamala doet samen met collega’s en maatschappelijke partners onderzoek naar hoe we filantropische financiering effectiever kunnen inzetten voor het realiseren van maatschappelijke doelen.
Eline Crins is hoofd programma’s bij Kansfonds. Kansfonds is een maatschappelijk fonds met de missie ‘Iedereen een thuis’. Samen met haar team ontwikkelt Eline programma’s die inzetten op structurele oplossingen voor mensen die dakloos zijn, mensen die in grote armoede leven en mensen zonder geldige verblijfspapieren. Naast haar werk bij Kansfonds is zij als research fellow verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam waar zij onderzoek doet naar vrij besteedbare financiering.
Marieke Rodenhuis werkte bij verschillende ontwikkelingsorganisaties en is sinds 2016 werkzaam bij de Nationale Postcode Loterij waar zij nu Hoofd Goede Doelen is. Dankzij ruim 3 miljoen deelnemers werft deze social enterprise fondsen voor kleine en grote goede doelen in Nederland en wereldwijd. In totaal werd sinds de oprichting al meer dan 8 miljard aan mens en natuur geschonken.
Sanne ten Bokkel Huinink is directeur van Fonds 1818 en penningmeester van Fondsen in Nederland (FIN). In zijn werk, en als vrijwilliger, heeft hij zich altijd ingezet voor het maatschappelijk belang. Daardoor heeft hij een brede ervaring met de aanpak van sociaal maatschappelijke problematiek door particuliere initiatieven.
Rien van Gendt is filantropie adviseur van een aantal families, ‘family offices’, bedrijven en maatschappelijke organisaties in Nederland en in het buitenland. Hij is bestuurslid van een aantal foundations en maatschappelijke organisaties, zoals Rockefeller Philanthropy Advisors (New York) en IMC Weekendschool (Amsterdam). In 2005 ontving hij de Distinguished Grantmaker Award in de USA als eerste niet-Amerikaan en in 2013 de European Philanthropy Compass Prize.
Jan Paul Medema is hoofd en wetenschappelijk directeur van het Oncode Institute, een onafhankelijk instituut dat zich inzet om fundamentele inzichten over kanker zo efficiënt mogelijk te vertalen naar betere en meer betaalbare zorg voor de patiënt. Daarnaast is Medema hoogleraar Experimentele Oncologie en Radiobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en groepsleider aan het Amsterdam UMC.
De moderator van dit programma is Sodaba Abibzay.
Dit evenement vindt plaats in samenwerking met Joline Rodermans (Programmamaker Samenleving & Levenskunst), Iris Hoffman (Stagiair Programmamaker Samenleving) en Hila Masa (Allround programmamaker).