Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Editorial
-
De fondsenwervingssector bestaat niet
Met de regelgeving die leidde tot het Bel-me-nietregister waren we niet blij. Al vrij snel was het onmogelijk om mensen op te bellen en om steun te vragen voor (de idealen van) je goede doel. Dat heeft grote invloed gehad op de mogelijkheid om nieuwe gevers te werven. De belofte van de toenmalige staatssecretaris dat goede doelen een uitzonderingspositie zouden krijgen, was zoals zoveel politieke beloften niets waard. De fondsenwervingssector ging niet over tot actie. De goede doelen liepen niet te hoop in Den Haag, laat staan dat ze naar de rechter zijn gegaan. Artikel 7 van de grondwet, met name het derde lid, biedt daarvoor (nog steeds) een sterk en principieel aanknopingspunt.
-
Trumpland
De verkiezing van Donald Trump zet nogal wat op zijn kop, vooral in veel hoofden. Wat we tot nog toe van hem gezien hebben, komt niet echt overeen met het beeld dat we hebben van een president van de Verenigde Staten van Amerika. Maar dat wil niet zeggen dat het straks ‘gierend uit de hand loopt’ in de VS. De man is ambitieus genoeg om een van de beste presidenten te willen worden en daar ook nog in te geloven. Hij snapt best dat dat niet gaat lukken met de eigenzinnigheid die we van hem in zijn campagne hebben gezien. Misschien valt het mee. Dat neemt niet weg dat ik er niet optimistisch over ben. Dat zal omuiteenlopende redenen voor meer mensen gelden.
-
Impact
Begin oktober organiseerde de PostcodeLoterij in De Balie in Amsterdam ‘Het impactdebat: hoe maken we het verschil?’ Daar wilde ik wel naartoe.
-
Belangenbehartiging de deur uit
In 1994 is de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen opgericht, door een stuk of twintig directeuren en hoofden fondsenwerving. De doelstelling was helder en kon uit de naam worden afgeleid.
-
Allemaal naar het IFC ook de mensen van Qarma
In ons vorige nummer berichtten we dat de Qarma-app ook beschikbaar is gekomen voor Androidgebruikers. Qarma komt met meer nieuws. Ze stellen aan de gebruikers van de app een ja-neesticker beschikbaar en zeggen dat te doen ‘om tegemoet te komen aan de ergernis van consumenten over ongevraagd aanbellen door fondsenwervers van goededoelenorganisaties.’
-
Het Mona-toetje
Jarenlang hebben brancheorganisaties grote inspanningen geleverd om door zelfregulering (potentiële) klanten te beschermen tegen al te opdringerige of zelfs agressieve telefoongesprekken. Volgens mij werkte dat prima. Niet alleen omdat die afspraken de consument in bescherming namen. Maar ook omdat de cowboys in marketing langzaam maar zeker hun gedrag aanpasten of verdwenen. Bij het bellen voor goede doelen heb ik dat van nabij kunnen volgen.
-
Angst
In de afgelopen twintig jaar heb ik vaak mijn mening gegeven over ontwikkelingen in de fondsenwervingssector. Niet zelden is het ergernis die me daartoe bracht. Regelmatig was het ergernis over de angst bij goede doelen voor het publiek. Bang om openlijk uit te komen voor missers.
-
Merkloos Mormel
Nestor in direct marketing Maarten Stoopendaal is een pionier in de fondsenwerving. Velen die direct marketing toepassen en vooral direct mail, zijn hem schatplichtig. Dat hij geridderd werd was een mooie aanleiding hem in het zonnetje te zetten met een verhaal, waar heel wat van te leren valt.
-
Vf 20 jaar
Begin jaren 90 begon ik in te zien dat fondsenwerving eigenlijk een vak is en niet een soort uit de hand gelopen vrijwilligerswerk. Bij een vak hoort een medium. Daarom hebben we in 1998 Funds Magazine opgericht, later omgedoopt tot Vakblad Fondsenwerving. Eerst met een hoofdletter maar sinds enige tijd met een kleine letter: Vakblad fondsenwerving. Daar zullen we ons nog wel een paar keer in vergissen.
-
Verandering
Verandering en innovatie in fondsenwerving lijken steeds sneller te gaan, vooral in de digitale wereld. Lees in dit blad het verhaal van Walter van Kaam over (de vele vormen van) onlinewerving. Denk ook aan SEPA (Single Euro Payments Area) en vanaf 2018 PSD2 (Payment Service Directive 2), die als een storm door de betaalwereld trekken. Dat gaat het betaalgedrag van donateurs veranderen en dus ook de fondsenwerving. We gaan van acceptgiro en automatische incasso naar slimme betaalapps, met de gever zelf aan de knoppen. Stormachtige ontwikkelingen, waar lang niet elk goed doel meteen een antwoord op heeft.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 4
- 5
- 6
- 7
- Volgende pagina